.Gulyás Attila fotógaléria
.TERMÉSZET / HELYSZÍNEK
 
           
 
1981 óta, minden május utolsó hétvégéjén több száz túrázó lámpafénye sétál végig a Gerecse belső dombjain. A száz kilométert 24 óra alatt megtevő Kinizsi Százas teljesítménytúra egyik legnehezebb szakasza, a 60-80. kilométer vezet itt. 2015-ben kicsivel ezer feletti indulóból 720-an értek célba.

 
    
Vizek lentről és fentről, egy esős februári napon a Bakonynána alatti Gaja-szurdokban. A már egész közeli, hangosan morajló Római Fürdő vízesés most megközelíthetetlen az áradás és a csúszós sziklák miatt, a partok környéke viszont a tavasz első hírnökei után, néhány héten belül zöldbe öltözik.

 
         
A Várpalota környéki tájban messziről láthatók a hatalmas szürke dombok, az inotai erőműben elégetett szén hamujából álló zagyterek. A kettes számú belsejében lévő hatalmas krátert minden irányban fél kilométernyi sivatag választja el a szomszédos élőhelyektől, mégis néhány év alatt egy különleges oázis alakult itt ki, évszakról évszakra változó tóval és lassan növő erdővel. Sajnos azonban a hamu többféle, messzire nyúló szennyezés forrása volt, egészen a 2010-14 közt lezajlott rekultivációig. A krátert a környék szennyezett talajával töltötték fel, majd elszigetelték- oázis helyett a környező vidék eredeti élővilága maradhat fenn.

 
           
Heteken át tartó, borús idő után, végre megmutatta legszínesebb arcát a bükki Bán-patak völgye. A felhagyott szántók és kaszálók hosszú időn át szívták magukba az esővizet, júliusra pedig eljön a magok szórásának ideje. Jövő tavasszal a tarlótüzek fénye még egyszer utoljára beragyogja a mezőt, utána már csak elhamvadt maradványok emlékeztetnek az év színpompás napjaira.