A távolság relatív: földi kalandok egy bolygógyilkos távcsővel

A távolság relatív: földi kalandok egy bolygógyilkos távcsővel

Valójában a címben szereplő, félig ilyesztő megnevezést nem én találtam ki. A távcsövekkel, és az általuk látott égi tüneményekkel úgymond finoman szólva elmélyülten foglalkozók alkalmazzák (lásd még: Kirándulás deluxe, Acélbűvölet, daruszegítítés, hídturizmus) szakkifejezésként ezt azokna a jellemzően lencsés, apokromatikus távcsövekre, amelyek ugyan nem gyűjtenek össze elég fényt távoli galaxisok, vagy csillagközi ködök észleléséhez, ellenben óriási nagyításokra képesek elfogadható élesség mellett. Így főként a naprendszer bolygóinak megfigyelésére hasznélatosak. Mellesleg pedig egész kompakt darabok, mármint a valódi, kutatói munkára alkalmas csillagászati távcsövek között. 2014-ben vettem egy ilyet, és használatba vettem objektívként.

Mindig is szerettem volna megmutatni a tájfotózás olyan „láthatatlan” témáit, amiket nem az apró méretük, hanem épp az óriási távolság miatt nehéz észrevenni. Ennek eszköze lett 2014-ben a 600mm fókuszú csillagászati távcső, fényképezőgép bajonett adapterrel, ami a táj új arcaira nyitott ablakot: a föld görbülete a Balaton felszínén, a lemenő nap utolsó sugarai a Salgóvár oldalán, vagy a mesztegnyői erdei vasút 3 kilométeres egyenesében “állva billegő” vonat, és számtalan hasonló nézet, pillanat.
Az ezekhez szükséges autofókuszos, zoomolható óriás teleobjektívek ára több milliós tétel, a főként bolygók megfigyeléséhez használatos apokromatikus lencsés távcső viszont egészen más műfaj.

Jómagam 2014-ben új szerzeményemmel, és a szállításához összedobott „tok”, ami ugyan nem volt extra ellenálló, viszont befért a legnagyobb hátizsákomba, egy viszonylag teljes értékű napi holmiadag mellé.

Pillantások az csillagos égbolt helyett vízszintesen

A távcső működési elve azonos a fényképezőgép objektívekkel, a felépítése viszont az elképzelhető legegyszerűbb: a hosszú alumínium tubusban összesen kettő darab, tökéletesre csiszolt lencse igazítja a fény útját, a fókusz beállítása pedig a fényképezőgép (vagy távcsőként használva a cserélhető szemlencse) közelebb-távolabb tolásával végezhető el. A főszereplő persze a két, tenyérnyi lencse, ezek értéke darabonként közel százezer forint, a távcső többi része “csak” ezek tartásra szolgáló alumínium cső és alkatrészei, a fényképezőgéppel kommunikáló elektronika nélkül, 100%-ban manuális beállításokra utalva. Az ára így töredéke volt egy óriás teleobjektívnek, pedig a kép élessége, kontrasztja messze felülmúlta szinte bármelyik márkás objektívet, a fix gyújtótávolságúakét is. Ráadásul a 600/80mm értékekből adódó f/7,5 fényerő sem rossz érték ilyen nagy nagyításnál. Az akkori Aps-c szenzorommal egyébként a látómező 900mm-nek felelt meg -konyhanyelven akár  el is nevezhetjük 35x zoomnak. Hiába, két lencsével nagyságrendekkel könnyebb jó optikát készíteni, mint egy belső fókuszos, zoomos, képstabilizátoros rendszerhez szükséges 20-25 darabbal. De beszéljenek inkább a képek!
.
Mesztegnyő erdei vasút

Tihany, a Föld gödbülete által eltakart parti sávval

Salgói vár Rónafaluból

Persze ennek is megvan az ára: a 600mm-es fókusz itt valóban minimum 60 centis tubushosszt jelent, de sapkával és kihuzattal valójában 80-at, amihez 4 kiló súly tartozott, plusz a hozzá illő masszív állvány. Építettem hozzá „miniatűr” védőtáskát, amivel viszonylag egyszerűen magammal vihettem bárhova a 80 literes hátizsákomban, viszont a kipakolás, bepakolás, és a teljes rendszer hosszának állítgatásával történő élességállítás módfelett macerássá tette a használatát- persze voltak, és főleg, lesznek témák, amikért megéri.
.
2017 óta már második gazdájánál, egy amatőr csillagásznál folytatja a pályafutását.
.
Egyszer azért majd nagyszerű lesz megajándékozni magam egy valódi, “35x zoom” teleobjektívvel, vagy legalább is egy hasonló, de valamivel felhasználóbarátabb tubusba szerelt darabbal: betolható napellenző, rögzíthető kihuzat, 120mm lencsék (=f/5, holdsarlóhoz), határ a csillagos ég, kínálat van…

Érdekes témákból persze most, 2022-ben sincs hiány a meglévő, fele ekkora teleobjektívemmel sem, és ez nem csak a tájképekre, de akár a belső terekre, az építészeti és az ipari fotózásra is igaz! A nagy kiterjedésű, vagy egymás mögötti motívumok tömör bemutatása már néhány méteres távolságból is újszerű, lényegre törő látvány.

A lencse persze csak egy dolog, a képet te látod meg, és kszíted el. A fotó magánoktatáson megmutatom, mi az a tucatnyi eszköz, ami a zoomon kívül még a kezd ügyében van, és amikkel egyedi, látványos fotókat készíthetsz.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon az utazások és fotózások friss és korábbi történeteiért, Instagramon a hétköznapok pillanaiért!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük