A fotózásban a kezdetektől a helyszínek pozitív oldalainak bemutatására törekszem, felhasználva a technika összes 2022-ben elérhető eszközét.
A célom, hogy mindenkinek megmutassam:
“nem érdekes” vagy “fotózhatatlan” téma nem létezik.

Hiszem, hogy a témát nem csak látni, de érteni is kell: megfigyelni, és visszaadni az alkotás összehangolt lépéseit, a kész munka kerek egészét, vagy épp a saját, közeli világunk szerethető tökéletlenségeit, közben nem foglalkozva sem a percekkel, sem kilométerekkel.

Kifejezetten tárgyak, helyszínek, és különleges fényviszonyok fotózásához összeállított felszereléssel, az építészeti, ipari, és tájfotózás területeire szakosodtam.

A műszaki érdeklődésem kezdetben a hidak és vasutak felé húzott, de ide tartozott a fotózás is, amit 1999 óta művelek megszakítás nélkül. Első szakmám a közlekedésépítésben szereztem, az akkori munkák pedig a kétezres években épülő nagy vasbeton szerkezetek, hidak és utak közé vezettek. Hétvégente beutaztam és fotóztam hazánk különleges vasútvonalait, útjait, dombtetőit, egyre kisebb és érdekesebb zegzugait.

Főállásként 2012 óta foglalkozom fotózással. Dolgoztam a hg.hu építészet és design világában, mellette végigjártam az országos kéktúrát, majd a Turista Magazin csapatában, bő ötszáz utazáson, jártam be a Kárpát-medence közel kétezer városát, hegyét és épületeit, jelentős részüket ekkor már visszatérő vendégként.
Az utazások között képszerkesztőként is megismertem a fotózás kiadói és nyomdatechnikai oldalát.

A sikerek nyomán a bevételeim csúcsminőségű építészeti fotós felszerelés összeállítására forgattam vissza, elkészült az első könyvem, és a tanulásban egyre inkább erre fókuszáltam. 2019 óta rendszeresen dolgozom az Építészfórum, valamit cégek számára is, 2021-től szabadúszóként.

Folyamatosan képzem magam az üzlet és marketing világában is, hogy ne csak a képeimmel, de az együttműködés valamennyi, akár éveken át tartó lépéseivel segítsem a velem dolgozókat a céljaik felé.

Jelentősebb munkáim a közelmúltból:

suzuki-duna-cluso

“Közös kincsünk a Duna”
kampány tájfotói

zanka-erzsebet-tabor-forum-ga


Zánkai Erzsébet Tábor

budapest-tungstram-fotometria-labor

Magyarországi alkatrészgyárak
és laboratóriumok

nadasdladanyi-kastely-belso-ga

Nemzeti Kastély és várprogram felújításai

budapest-mind-klinika-liko-s-ga

Beltéri üvegfalak és akusztikai panelek

szentendre-ingatovity-utca-ga

Családi ház, Szentendre

Rendszeres online megjelenéseim:

Az építészfórum.hu csapatával készülő albumok teljes gyűjteménye itt,
a saját hétvégi képgaléria rovatom pedig itt;
A korábbi Turista Magazin cikkeim válogatása erre található.

A LinkedIn profilomon a nagyobb, többnyire építészeti fotós munkáim;
Az Instagramon pedig a hétköznapok apró pillanatait találjátok;
A Facebookon pedig mindent, amivel az előző kettő túlcsordulna, főleg utazásokat.
Végül az itteni blogomon a fenti hat közül közül a számomra legfontosabbakat, részletesebben.

Ahol valódi papíron is kézbe veheted a képeim:

gulyas-attila-konyvek-5-2022

Salgótarján modern építészete, író: Hartmann Gergely (2022); A reformkor művészete: építészet; Szende András (2022); Templomséták Budapesten; Zubreczki Dávid (2020); Art deco és modern Budapest; Kovács Dániel (2019)

aofk-termeszetjaro-kiadvany-fotok

Belföldi turisztikai ismeretterjesztő kiadványok. A kedvenceim: Kisvasútra fel! (2021), Országos Kéktúra (2022), Eredei szálláshelykalauzok, illetve információs táblák fotói az országos kékkör, és más túrautak, látványosságok mentén.

turista-magazin-gulyas-attila-cimlapok

A Turista Magazin 2016 utáni évfolyamai, 28 lapszám címlapképeivel, és közel kétszáz cikk illusztrációival, főként 2021-ig, de néhány havonta jelenleg is.

ga-magazin-megjelenes-2022

Alkalmankénti megjelensek a National Geographic magazintól az Octogonon át a Mű/emlék, Nők Lapja és Mol Drive kiadványokig

Itt is megragadom az alkalmat: a fenti négy gyűjtemény 2017 előtti fotókinak nagy része, még a címlapokon is, olyan olcsó fényképezőgépekkel készültek, amikről szinte mindenki a “profi munkára alkalmatlan” véleményen van. A fotó magánoktatáson nem csak azt mutatom meg, miben tévednek, de azt is, hogy mikor, és milyen drága eszközökre lehet valóban szükség.

A fotózás számomra sokkal több, mint a technika használata

> Oktatási, örökségvédelmi célokra a fotóim ingyenesen elérhetők. Örömmel támogatok olyan kezdeményezéseket, amik a hazai természeti és épített értékek széleskörű megismertetését, védelmét, segítik. Ezekhez kapcsolódó fotókért keress egy rövid projektleírással az elérhetőségeimen.

> Az 1960-as, 70-es évek modern építészete manapság alakul át és pusztul a legintenzívebben -hasonlóan a korábbi korok ötven-nyolcvan évvel korábban épült örökségéhez. Ma is több munkán és személyes projekten dolgozom, például az ekkoriban szinte titokban épült, máig ismeretlen templomok kutatása, Salgótarján modern városközpontja, vagy különféle, bontás előtt álló épületek, belső terek, műalkotások dokumentálásán.
Ezek a fotóalbumok anyagiak terén összességében nonprofit jellegűek, a létezésük főként más munkáimnak köszönhető.

> A fellendülő turizmus egyre több hazai természti helyszínt terhel túl. A 2012-ben szinte nulláról újrainduló Turista Magazinnál töltött éveim alatt, addig széles körben ismeretlen látványosságok százait mutattam be alternatív úti célokként, fotókat küldve a nyomtatott lapszámok címlapjaira is, akár olyan régi bányáról, vagy egy útszéli fáról, amikről korábban a “lehetetlen eladható képet készíteni róla” meggyőződés élt. Ebben szerencsére egyre nagyobb csapatban támogattuk egymást, így 2021-ben már az ország legolvasottabb és legtöbbet hivatkozott turisztikai magazinjánál lévő állásom hagyhattam hátra.

A legtöbb cég és vállalkozó munkája sokkal látványosabb, mint elsőre gondolnák.
Megmutatom őket sablonok nélkül, hogy már holnaptól több és minőségibb ügyfeled lehessen!

Szolgáltatásaim:

Egy remek munka, egy megvalósult álom, vagy csodás hely, mind arra vár, hogy az egész világ láthassa.

Dolgozzunk együtt!

Szerencsétől független minőség, biztos határidők, és valódi professzionális eszközpark, akár óriás nyomatokhoz is.