Hét csodásan felújított műemlék a Nemzeti Kastélyprogramból

Hét csodásan felújított műemlék a Nemzeti Kastélyprogramból

Az Építészfórummal, és részben az Octogon magazinnal együttműködve, bő két éve utazom várak és kastélyok között, amik nem titkoltan a kedvenc fotótémáim közé tartoznak. A legtöbbjük tervezésekor elsődleges szempont volt, hogy ne csak önmagukban mutassanak jól, de a környezetüket is tökéletes arányok határozzák meg, és gondosan eltervezett látványtengelyek mentén lehessen egész távolra is gyönyörködni belőlük, és viszont. Így most egész könnyű dolgom van a válogatással.

A füzérradványi kastély egyik érdekessége, hogy odabent nem egészen az eredeti kastély állapotot, hanem az 1930-as évek luxushotel korszakát állították helyre, a fenntarthatóság jegyében megtoldva olyan bevételtermelő extrákkal, mint a konferencia tér, vagy a szabadulószoba, amik mind működhetnek egymás mellett is. Az összképet az XYZ DesignLabor modern részletei kerekítik ki.

Több ütemben, alapvetően kívülről befelé haladva újul meg a sümegi püspöki palota. Az évek óta zajló felújítás 2021-re gyorsult fel, novemberre pedig már birtokba vehették a látogatók az új kiállításokat, udvart és kerti kávézót is. Néhány zárva maradt ajtó mögött azonban még teljesen csupasz falak (és így remekül megfigyelhető födémek, falazatok) várják a következő ütemet.

A sokadik felújításán van túl a nádasdladányi kastély is, ezúttal viszont már valóban az apró, eldobott fakockáig sikerült helyreállítani a száz évvel ezelőtti állapotát. Ez nem túlzás, hiszen ekkor a kastély főként családi otthon volt, amihez éppúgy hozzátartozott a reprezentatív tér, mint az összegyűrt ágynemű, vagy a nappaliban szétszóra hagyott játékok, építőkockák, és ezek most valóban mind vissza is kerültek. Kicsit persze ilyesztő az összkép, hol lehetnek most a használóik? A történelem persze válaszol, a nyitva tartási időben már csak ezekre a látványos külsőségkre kell rácsodálkozni, amiket egyébként sehol nem kerítettek el a látogatók elől, remélem, hogy rászolgálnak majd erre a bizalomra. Maga a kastély egyébként mai formájában ügyes pozícionálással főleg rendezvénytérként és forgatási helyszínként kínálja magát, de ezek közt persze bárki benézhet: https://nadasdladanyikastely.hu

A Bajnai kastély felújítása 2021 végére készült el. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

“Itt nem fogadnak cifra oromzatok, sem ékes tornyok. Helyette egy több százéves kocsányos tölgy, mögötte pedig a felvilágosodás és a magyar nemzeti mozgalommal párhuzamosan fejlődő klasszicizmus eszményi formái. Csupán az új kiállítás berendezése van még hátra, mi viszont már megszemlélhettük az építészeti megújulás részleteit a magyar szabadkőművesek hajdani fészkében.”
Írta a Dégi kastélyról remekül összefoglalva Pleskovics Viola az építészfórum cikkében (itt találjátok a többi képet is).
Szerintem a mai kép sem kevésbé érdekes, főleg a modern mosdók, és épületgépészeti elemek elhelyezése szokott kihívás lenni az évszázados falak között, de figyelemre méltó az óriási kastélypark közepén, szigetre épült “holland ház” is.

A tatai Öreg-tó forgalmas partján, a vízbe nyúló vár szomszédságában, az utca embere számára mégis alig ismert helyen áll az Esterházy-család csodás kastélya, a “magyar Weimar”.

Elsőször 2020 őszén, a felújítás közepén látogattam el a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyhoz. A két szárnyat a bejáratuk fölött összeköző híd, a kisebbik torony kerek szobái, vagy a nagyobbik tetején kialakított kilátó, mind csupa remek ötlet, amik a mai látogatókat is kiszolgálják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük