Hét csodásan felújított műemlék a Nemzeti Kastélyprogramból

Hét csodásan felújított műemlék a Nemzeti Kastélyprogramból

Az Építészfórummal, és kisebb részben az Octogon magazinnal együttműködve, bő két éve utazom várak és kastélyok között, amik nem titkoltan a kedvenc fotótémáim közé tartoznak. A legtöbbjük tervezésekor elsődleges szempont volt, hogy ne csak önmagukban mutassanak jól, de a környezetüket is tökéletes arányok határozzák meg, és gondosan eltervezett látványtengelyek mentén lehessen egész távolra is gyönyörködni belőlük, és viszont. Így most egész könnyű dolgom van a válogatással.


A füzérradványi kastély egyik érdekessége, hogy odabent nem egészen az eredeti kastély állapotot, hanem az 1930-as évek luxushotel korszakát állították helyre, a fenntarthatóság jegyében megtoldva olyan bevételtermelő extrákkal, mint a konferencia tér, vagy a szabadulószoba, amik mind működhetnek egymás mellett is. Az összképet az XYZ DesignLabor modern részletei kerekítik ki.


_____________________

Több ütemben, alapvetően kívülről befelé haladva újul meg a sümegi püspöki palota. Az évek óta zajló felújítás 2021-re gyorsult fel, novemberre pedig már birtokba vehették a látogatók az új kiállításokat, udvart és kerti kávézót is. Néhány zárva maradt ajtó mögött azonban még teljesen csupasz falak (és így remekül megfigyelhető födémek, falazatok) várják a következő ütemet.

_____________________

A sokadik felújításán van túl a nádasdladányi kastély is, ezúttal viszont már valóban az apró, eldobott fakockáig sikerült helyreállítani a száz évvel ezelőtti állapotát. Ez nem túlzás, hiszen ekkor a kastély főként családi otthon volt, amihez éppúgy hozzátartozott a reprezentatív tér, mint az összegyűrt ágynemű, vagy a nappaliban szétszóra hagyott játékok, építőkockák, és ezek most valóban mind vissza is kerültek. Kicsit persze ilyesztő az összkép, hol lehetnek most a használóik? A történelem persze válaszol, a nyitva tartási időben már csak ezekre a látványos külsőségkre kell rácsodálkozni, amiket egyébként sehol nem kerítettek el a látogatók elől, remélem, hogy rászolgálnak majd erre a bizalomra. Maga a kastély egyébként mai formájában ügyes pozícionálással főleg rendezvénytérként és forgatási helyszínként kínálja magát, de ezek közt persze bárki benézhet: https://nadasdladanyikastely.hu

_____________________

A Bajnai

_____________________

“Itt nem fogadnak cifra oromzatok, sem ékes tornyok. Helyette egy több százéves kocsányos tölgy, mögötte pedig a felvilágosodás és a magyar nemzeti mozgalommal párhuzamosan fejlődő klasszicizmus eszményi formái. Csupán az új kiállítás berendezése van még hátra, mi viszont már megszemlélhettük az építészeti megújulás részleteit a magyar szabadkőművesek hajdani fészkében.”
Írta a Dégi kastélyról remekül összefoglalva Pleskovics Viola az építészfórum cikkében (itt találjátok a többi képet is).
Szerintem a mai kép sem kevésbé érdekes, főleg a modern mosdók, és épületgépészeti elemek elhelyezése szokott kihívás lenni az évszázados falak között, de figyelemre méltó az óriási kastélypark közepén, szigetre épült “holland ház” is.

_____________________

A tatai Öreg-tó forgalmas partján, a vízbe nyúló vár szomszédságában, az utca embere számára mégis alig ismert helyen áll az Esterházy-család csodás kastélya, a “magyar Weimar”.

_____________________

Elsőször 2020 őszén, a felújítás közepén látogattam el a szabadkígyósi kastélyhoz. A két szárnyat a bejáratuk fölött összeköző híd, a kisebbik torony kerek szobái, vagy a nagyobbik tetején kialakított kilátó, mind csupa remek ötlet, amik a mai látogatókat is kiszolgálják.

Ha

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − 17 =