Így készülj a fotózásra

Így készülj a fotózásra

Közhely, hogy a jó fotó a valóságot adja vissza, és bizony ez hiába is inflálódik el, semmit nem veszít az igazságából. Hétpontos checklist, amin végigmenve sok esetben egy-két óra alatt többet tehetsz a látványos képekért, mint én egy-két nap alatt.


1. Alaposan tisztítsd meg a felületeket. A három legfontosabb terület: az ablakok, tükrök, és a lámpaburák. Ha van rá lehetőség, akkor minden egyéb fényes, tükröződő, átlátszó, esetleg „rovagyűjtő” felület tisztítását is a fotózás előttre érdemes ütemezni. A tisztítás legyen alapos: egy csíkosan törölt felület általában rosszabb, mintha egyenletes, vékony por borítaná, már csak azért is, mert a képek utómunkája közben bizonyos megoldások a kontraszt többszörösére növelésével járhatnak.  Ez minden előkészület közül a legfontosabb, ha semmi másra nincs lehetőséged, akkor az egyetlen dolog ez legyen.

 


2. Ismerd meg a kapcsolók összes titkát. Ez főleg akkor fontos, ha egy munkahelyen kell fotózni, ahol nem minden alkalmazott ismeri minden lámpa kapcsolásának, vagy fényerő szabályozásának trükkjeit, beleértve a kisebb jelzőfényeket, vagy épp az elektromos mozgatású árnyékolók, tűzszakasz ajtók működtetését. Nehéz előre megmondani, hogy ezek fel/le kapcsolt, nyitott, vagy félig zárt helyzetében mutat-e a legjobban a hely, érdemes minden lehetőséget nyitva tartani.

 


3. Ellenőrizd a függönyöket, reluxákat és redőnyöket. A Lehetséges javítanivaló magasan van, tehát létra kellhet, ha nincs rendben, például egy-két függönycsipesz elengedett. Ha pedig ez a helyzet, az sokat ronthat az enteriőr fotók összképén, és mivel az ablakok környékét általában összetett, kevert színű fény éri, ezek minden másnál nehezebben retusálhatók.

 


4. Szüneteltesd a parkolást az épület látványos oldala előtt
, olyan nagy területen, amekkorán csak lehet. Így egy sokkal rendezettebb, lényegre törő épületfotó lesz a végeredmény. Érdemes lehet az aznapra várt futárokkal, beszállítókkal is egyeztetni, akkor is, ha csak kicsi a valószínűsége, hogy épp a fotózás idején érkeznek.5. A szobákban szabadíts fel helyet,
vagy legalább is gondold át, hova pakolhatsz ki a képből kisebb, vagy akár nagyobb tárgyakat, ha feleslegesnek bizonyulnak.

 


6. Keresd elő a kedvenc kiegészítőid, vagy a legjobb alkotásaid. Megvan még a régi, A3-as világatlasz? A céged profiljába vágó könyvek, folyóiratok, díjak? Egy modern laptop? Egy igazán szépen sikerült termék a munkapadra? Friss szőlő, körte, virág a konyhaasztalra? A fotózás előtti rendrakás végére néha nagyon üresnek tűnhetnek a különféle polcok és asztalok, a gépek pedig jellegzetes munkadarabokat várhatnak. Gondold végig, mik lesznek a legmutatósabb kiegészítőik.

 

7. Ellenőrizz! Nem hiányzik valami? Nem maradt elől semmi kellemetlen? Doboz a szekrény tetején, elavult program a képernyőn, ferdén álló könyv a polcon? Járd végig a helyszínt olyan szemmel, mintha most látnád először. Ez a legesszenciálisabb segítség a látványos képekhez, bátran szánj rá minél több időt és figyelmet.

+1 Ha nincs eszközöd, ne aggódj, segítek! A rakoncátlan kábelkötegek, terítők, függönyök és szélben lengő papírok stabilizálására alaposan felkészültem az elmúlt években, és persze a figyelmem is kevésbé kerülik el a kevésbé mutatós részletek. Ezekhez nyomtalanul levehető csipeszek, damilok, gyorsragasztók és drótok garmadája lapul a táskámban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük