Kedvenc óriáspókommal a Som-hegyi kulcsosházban

Kedvenc óriáspókommal a Som-hegyi kulcsosházban

“Az ördög a részletekben rejlik”- micsoda igazság! A Pilisi Parkerdő Zrt. Som-hegyi kulcsosházának fotózása első és második ránézésre nem tartogatott semmi váratlant. Az öt évvel ezelőtt teljesen újragondolt, és az utolsó szögig felújított ház ízléses részletei és látványos terei egyszerűen adják magukat.. no de honnan?

Még közelebb a sarokhoz, hogy a terítő is a képen legyen, vagy épp az ágy végéhez, hogy ne legyen szükség a torzító ultranagy látószögre- és máris koppan a fal a hátam mögött. Kézből fotózva persze esélytelen jó képminőséget elérni, az átlagos háromlábú fotóállvány viszont nem csavarodik csak úgy be az utolsó nyolc centire- pedig itt szükség van rá.

Ilyenkor tesz csodát egy olyan állvány, aminek lábai bármilyen irányban korlátlanul mozdulnak, egymástól függetlenül, akár 180 fokban- épp-mint egy póknak.

A Benro TMA állványcsalád tagjai gyárilag persze el voltak látva egy minden hasonló darabban “kötelező”, több fokozatú, lábnyitást korlátozó mechanikával, de ennek kiszerelése után az öntött alumínium váz egyszerű formája már nem áll útjában az akadálytalan lábnyitásoknak. Üdítő kivétel ez mai, képzőművészeti alkotásnak is beillő fotóállványok között, amik letisztult, hézag -és csavarmentes dizánja nem sok lehetőséget tartogat a praktikus átalakításokhoz.

A nyitást korlátozó fülek nélkül persze óvatosabbnak kell lenni csúszós talajon,és időnként rá kell szánni egy-egy percet a lábakat szorosan tartó csavarok utánhúzására, de a korlátlan pók-képességek messze megérik a szerelést. A nagy előny a fejjel lefelé is felszerelhető középoszloppal ellátott, drága állványokhoz képest, hogy is semmit nem kell ki-be szerelni, a három láb túlnyitása nem több, mint három mozdulat, ami akár szélviharban, kesztyűben sem tart tovább, mint ennek a fél mondatnak az elolvasása.

Itt sem lett volna egyszerű hagyományos állvánnyal elkészíteni a képet a sólyi Séd kőhídjáról

Aki pedig Pilisszentkereszt közelében szállást keres, és nem zavarja, ha a legközelebbi szomszédja is egy fél kilométernyi erdő túloldalán lakik, mindenképp érdemes számításba venni ezt a hangulatos helyet- és persze idejében lefoglalni, hiszen érthető módon igen népszerű a házikó.

*Eddig senki nem találta ki, mért vannak fényvisszaverő felületek az állványon, úgyhogy lelövöm: ha éjszakai tájfotózáskor távoli, akár több mint száz méterre lévő helyekre sétálok el világítani (ez például így néz ki), ez nagyban megkönnyíti a visszatalálást a fényképezőhöz.

Kapcsolódó albumok:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük