Egy fotometriai laboratórium hétköznapjai

Egy fotometriai laboratórium hétköznapjai

Tudjuk, hogy a fényképezéshez fény kell, ami lehet akár egész kevés is, így vagy úgy majd fel lesz erősítve, akár a csillagos égbolt fényéből is. No de mi a helyzet egy fotometriai laboratóriumban, ami közvilágítási lámpák fényeloszlásának ellenőrzésére épült, és legfontosabb jellemzője, hogy az éjszakánál is sötétebb? Természetesen itt sincs fotózhatatlan téma!

Legyen akár az utcán, otthon, vagy az autón, biztosak lehettek benne, hogy a legálisan forgalomba hozott fényforrások a valóságban is oda, úgy, és addig világítanak, ahogy azt kell. Kevés olyan laboratórium van Európában, ahol a forgalomba hozatal előtt ezeket a paramétereket pontról pontra bevizsgálhatják, köztük egy éppen Újpesten, a Tungstram Zrt. egyik kívül öreg, belül szupermodern gyárépületben.

Elsőre keresve sem lehetne tökéletesebb terepet találni a fotózáshoz egy lámpa-tesztlabornál, ahol minden irányban fény vesz körül, de az igazság ezúttal is ennél árnyaltabb, színesebb, sötétebb -néhol laboratóriumi szinten tökéletesen sötét-, vagy éppen olyan apró, hogy csak elektronmikroszkóppal látni; mindenképp az egyik legizgalmasabb hely volt, ahol eddig műszaki szemmel fotózhattam.

A vakuvillanásokkal kitapétázott falak közt, egy helyett nyolc képből alakult a végeredmény:

A laboratórium másik felében is a tesztelésé a főszerep: vizsgálják a fényforrások élettartalmát normál működés közben, különböző minőségű tápellátás mellett, párás, sós közegben (tengerpartok), és a különleges Emc-tesztkamrákban az elktromásneses interferenciákat, más készülékek zavaró hatását, és viszont.

Ha mindez nem lenne elég érdekes, az épületnek már bő hetven évvel ezelőttről is különleges múltja van: 1946-ban Bay Zoltán és csapata a történelemben először innen mérték be radarral a Holdat, végérvényesen bebizonyítva, hogy ugyan lehet sajtból, de biztosan néhány százezer kilométerre van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük