Tíz hazai kulcsosház, ahol elrejtőzhetsz a világ elől

Tíz hazai kulcsosház, ahol elrejtőzhetsz a világ elől

„Amikor apám apjának az apja nehéz feladat előtt állt, elvonult az erdő egy bizonyos zugába, tüzet rakott és csendes imába mélyedt. És amit meg kellett tennie, megvalósult. Később, amikor apám apja nézett szembe valami nehéz üggyel, elment ugyanarra a pontjára az erdőnek, és azt mondta: »Már nem tudjuk, hogy kell tüzet gyújtani, de az imádságra még emlékszünk.«; és amit meg kellett tennie, még megvalósulhatott. Később apám is bevette magát az erdőbe: »Már nem tudjuk, hogy kell tüzet gyújtani, elfelejtettük az imádság titkait, de azt még tudjuk, hogy pontosan hová kellett menni az erdőben, ahol ez történt. Ennek elegendőnek kell lennie.« És az volt. De amikor rám került a sor, hogy elvégezzem a feladatot, otthon maradtam és így szóltam: »Már nem tudjuk, hogy kell tüzet gyújtani, már nem tudjuk az imákat, sőt már azt sem tudjuk, az erdőnek mely zugában történt mindez, de még el tudjuk mesélni a történetet.«”

Tamás Gáspár Miklós

A Turista Magazinnál töltött éveim egyik kedvenc elfoglaltsága volt a Hónap Turistaháza rovat témáinak tesztelése és fotózása, amit munkatársaimmal aztán a rovat megszűnése után is tovább művelünk. Nagyjából ötven helyen fordultunk meg eddig, a Zempléntől az Alpokaljáig, jól felszerelt erdei iskolától egészen a százéves faházig, ahol nem csak a természet, de az állandóság duplán megnyugtató érzése is körülvesz. Válogatás a kedvenceimből, amik környezete a legmélyebb benyomást tette rám..

Büdöskúti kulcsosház, Mecsek
A természetjárók igényei különbözőek, de talán a legeredetibb szállástípus ma is a klasszikus erdei házikó, ahonnan egy-két eltöltött éjszakát követően megújult erővel folytathatjuk utunkat. A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra Mecseket átszelő, mintegy 70 km hosszú szakaszán mindez lehetséges, két erdei házikó is a vándorok rendelkezésére áll, az egyik a hegység keleti, a másik a nyugati részén. Az aktuális kedvencem az utóbbi, a Büdös-kúti kulcsosház. Térerő nincs, a kis napelem árama is csak a felefonok töltésére elég némi világítás mellett, vizet pedig a közeli forrásban találunk- ennél többnek viszont nem is éreztük itt szükségét.

Hármaskúti erdészház, Bükk-fennsík
A Bükk-fennsík északi oldalán, kilencszáz méteres magasságban nem csak a hóból marad meg több, de a kilométernyi erdőség közepén valahogy az alvás órái is jókora szorzóval telnek, legalább is ébredés után még sosem éreztem magam különösebben fáradtanak a hasonló helyeken.
Az itteni Hármasúti erdészház, Bánkúttól szűk két kilométerre délnyugatra, most is várja, aki mindezt kipróbálná.
Infók és foglalás: http://csurgoierdeszhaz.hu/harmaskuti-erdeszhaz…/ (a szomszédja is megér egy pillantást)

Som-hegyi kulcsosház, Pilis
Budapesthez egész közel, Pilisszentkereszt határában szinte észrevétlnül áll az erdőben hosszú évtizedek óta egy kis kulcsosház. 2013-ban ez lett az akkor kezdődő állami turistaház-felújítási program elsőként elkészült helyszíne, amire régi-új gazdája, a Pilisi Parkerdő azóta is remekül vigyáz. Az ablakból itt ugyan rálátni a közeli falura, sőt még egy elektromos vezetékrre is, de alig háromnegyed órára a metró mozgólépcsőjétől, így is jól érezni a relatív távolságot a várostól. https://parkerdo.hu/turizmus/turistaszallasok/som-hegyi-turistahaz/

Réka-kunyhó, Mecsek
A Mecseki Zengő tövében, a Réka-völgy mélyén, kilométerekre nem csak az utaktól, de a térerőtől is, bárki számára foglalható a Réka-kunyhó. Itt áramból csak néhány kis lámpa féyéhez van elég, meleg a hagyományos kályhákból, tiszta ivóvíz a közeli forrásból jöhet, ellenben a biztos csend, és a duplán pihentető, csillagfényes éjszaka olyan luxus, amivel semmiféle sokcsillagos hotel nem versenyezhet. Ennek megfelelően a kilincsre akasztható „ne zavarjanak” táblát sem kell keresni.

Vízvár Vendégház, Dráva-part
Somogy létező legtávolabbi pontján, közvetlenül a Dráva holtágának partján áll a Vízvár Vendégház. A táj csendjét itt időnként meglepő vendég szakítja meg, a magasparton a Pécs-Nagykanizsa vasútvonal kanyarog. Mindez csak napi 6-8 járatot jelnt, amik hamar jönnek és mennek, így az idő nagy része azért észrevétlenül telik. Napelemes világítás, saját kenu és csónak, teljes értékű konyha, tehát minden adott, hogy ne számoljuk itt a napokat, és csak 30-40 vonat múlva jöjjetek rá, hogy sok telt el belőlük!

Sasfészek kulcsosház, Pilis
Évek óta ismerem a pilisi erdők mélyén álló Sasfészek turistaházat, de csak nemrég jutottam el ide. Egyrészt végre a várt nyugalom, másrészt óriási meglepetés a panoráma, amiből alig látszott valami azokon a képeken, amit addig láttam róla. Persze ez csak az attrakció egyetlen része, hiszen a kályhával fűtött, fából és kőből épült házikóban töltött este, alig egy órára Budapesttől, mindenképp nagy élmény, de mindre az Esztergomig nyújtózó éjszakai kilátás tette fel a koronát. Saját borospoharakat hozni ér!
Hajósszentgyörgyi vadászház, Illancs
Egy kis erdei házban, a hazai hegyek közt is remekül el lehet veszni, de a műfaj királya mégiscsak az Alföld!
Egyik kedvencem annak is a legmagasabb vidéke, az Illancs, közepén a 172 méteres Ólom-heggyel. A közelében áll a hajósszentgyörgyi vadászház, ami belülről azért nem is olyan kicsi, tizenketten is elférnek kétágyas szobákban, viszont a körülötte lévő erdőben olyan apró, mint egy tű a szénakazalban. A vadászidényen kívül foglalható bárkinek.

Les-ház, Bükk
Eger fölött, a Bükk déli lábánál, már közel száz éve álldogál az idő a Les-rét melletti kulcsosháznál. Pedig ez még csak nem is különösebben elveszett hely a hegyekben, este még a közeli szarvaskői kutyákat is hallani, de épp ezzel remek példája, hogy valójában felesleges is maximális távolságra utazni, az „elég messzire” is éppen megfelel. Természetesen ez is bérelhető: http://karpategyesuleteger.hu/

Szalajkaház, Mátra
Tudjátok, mi történik, ha egy tökéletesen sötét szobába csak egyetlen, apró lyukon jut be a fény, kívülről?
Megérkeztek a legősibb fényképezőgép, egy óriás camera obscura belsejébe!
A nyílással szemközti falon a szobán kívüli világ pontos, fejre állított vetületét rajzolja meg a fény, igaz, csak nagyon halványan, viszont igazán széles, több mint 90 fokos látószöggel.
Meglepően nehéz olyan helyet találni, ahol a táj ilyen nagy teljességében is természetes és egyszerű az ablak túloldalán, de a mátrai Szalajkaházban minden együtt volt hozzá.
Ez a hét szobás turistaszálló az erdei vasút végállomásának nevéből lehet ismerős, és ez nem is vezet félre, ettől a hétvégétől pedig el is indult a nyári félév hétvégi közlekedése, így öt kilométer helyett csak háromszáz métert kell sétálni, hogy megérkezzetek a Mátra egyik legnagyobb völgyének mélyébe. Aki pedig fénytechnikai trükkök nélkül csodálkozna rá a természetre, feltétlenül a tetőtéri szobát válassza, és ne nyúljon estére a függönyhöz, a negyedik kép remélhetőleg meggyőzi, miért.

Károly-Lak, Bakony
A Tési-fennsík délkeleti sarkának legritkábban járt vidékén áll a Károly-lak. A vidék alatt itt nem egy fél falu méretű erdőfoltot kell elképzelni,hanem a Bakony egyik legnagyobb egybefüggő rengetegét, a Várpalota, Tés, és Bakonykúti által határolt háromszögben, aminek pedig egyik ága sem rövidebb négy kilométernél -és ugye az utóbbi két falu sem épp a zajos nagyváros szinonímája. A Károly-lak tehát kellően messze van mindentől. Valójában két épületet jelent, mindkettő felszerelt konyhával, fafűtéssel, és teljes értékű elektromos hálózattal vár, ami igazi ritkaság az erdő mélyén.

Ráadás: Hármashatárhegyi Turistaház, Budapest
Budapest belterületén legfeljebb relatíve igaz az elrejtőzés, de azért jó tudni, hogy itt is létezik egy erdei ház, méghozzá több mint négyszáz méter magasban, a tiszta levegő zónájában, a Hármashatár-hegy zegzugos tetején. Az árai persze már szintén inkább városisak, de a teljes ház bérlésének opcióját olvasva azért jó tudni, hogy igencsak méretes, sokágyasépületről van szó, a fenyőillatú, erdi ébredés pedig Budapesten bizony kisebb luxusnak számít.
https://parkerdo.hu/turizmus/turistaszallasok/harmashatar-hegyi-turistahaz/

Nem csak a csillogó, nagy projektekről készülhetnek vevőszerző fotók, „nem érdekes” épület nem létezik. Legyen a te munkád a következő, ami ezt bizonyítja!

Lefotózom kívül, belül, nappal és éjjel, sablonok nélkül, határidőre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük