Irodaházak Angyalföld új sétálóutcája mentén

Irodaházak Angyalföld új sétálóutcája mentén

Amatőr építészetrajongóként a tavasz egyik leginspirálóbb pillanata volt látni, ahogy a TIBA Építész Stúdiótól érkezett Király Zoltán és Bozsik Zoltán egy laptopon gyorsan megmutatja a legújabb épületének koncepcióját, majd a három dimenziós terveit. Egy egész utca körvonalazódik a történetből, a monitoron különleges formákkal feldobott, sokszintes épülettel. Régesrég én is skicceltem hasonlót, a nagy különbség az, hogy amiről most beszélgetünk, az már a maga teljes valójában körbevesz, az utolsó simításokat végzik rajta az építők és takarítók. Mennyivel élményszerűbb így megismerni egy helyszínt, mint egyszerűen belépni a harminc ajtó egyikén!

A 13 éve megálmodott terv alapján a Váci út mellett, a Rákos-patak és a Gyöngyösi utcai metróállomás közötti szakaszon, fél kilométer hosszan, és ∿150 méter szélességben nem csak üzleti negyed, de új utcák és terek is létesülnek az egykori összefüggő ipari terület helyén. Budapest térképe többek közt egy Bence utcával és Edison térrel bővült, az előbbi egy széles sétálóutcát takar, ami a teljes negyedet feltárja. 2021-re készült el az egyik utolsó nagy projekt, a Váci Greens hat épületből álló tömbje.

Az utca végén az OTP Bank új központi irodaháza egy évvel később, 2022-re készült el, már másik tervezőcsapat munkájával. Amíg a szomszédos tömbökben az üresség okozott kihívást a fotózásban, itt az átadás előtti állapot, még sok helyen dolgozó kivitelezőkkel, és ezúttal is korlátozott idővel. A terek, fények, és összetett, nagyszerű átlátások szerencsére adták magukat.

Hat helyett itt egyetlen, óriási épület készült, az egyik legnagyobb irodaház Magyarországon. Belső utcák helyett összesen hat belső udvar köré szerveződik az épület, amiken a beáradó fényt nem csak kisebb növények, de fák sokasága is hasznosítja, az alsó, és felső szinteken egyaránt -igen, az épületen belül.

Az egyik legtechnikásabb fotó a főbejárat mögötti udvarról készült, ahol nem is az extra széles látómező, hanem a keveredő külső, fehér, és belső, erősen sárga fényszínek adtak munkát. Kicsit talán ezek a fotók is hozzásegítették a tervezőket, hogy idén az irodaházzal elnyerjék a Média Építészeti Díjának nagyberuházások különdíját, aminek átadásához is éppen ezt a képet választotta a szervező.

A szögletes irodaházak világa sokkal izgalmasabb, mint amilyennek elsőre látszik! Lefotózom a te projekted is, a megszokott látványon túl, határidőre, legyen akár kisebb vagy régebbi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük